Passions och citrontartelette med mjölkchokladkräm

 

Svängde ihop en tarteletter i går till kvälls fikat så de vart en passion och citrontarteletter med mjölkchokladkräm.

 

 

Recept ca 13st

 

Mördeg

78g kallt smör

72g strösocker

5g vaniljsocker

154g mjöl

1/2 krm salt

1g bakpulver

38g ägg

 

  1. Blanda alla ingredienser utom ägg som tillsätts sist.  blanda till den precis går ihop och låt degen vila i kylen i några timmar eller till nästa dag. kavla ner degen till 3 millimeter och fodra 6cm i diameter stora ringar och frys in.
  2. baka av bottnarna direkt från frys genom att sätta in dom på 220 grader och direkt sänka ner till180 grader. låt stå i ugnen tills dom får en lätt gyllenbrun färg.
  3. pensla bottnarna invändigt med choklad när dom har svalnat.

 

 

Mjölkchoklad kräm

71g mjölk

71g grädde

29g äggula

15g socker

1g gelatin

114g mjölkchoklad

 

  1. koka mjölk och grädde.
  2. vispa ihop ägg och socker och vispa sedan ner i mjölkblandningen. värm sedan till 85 grader under ständig vispning.
  3. tillsätt sen gelatinet och låt de smälta i blandningen.
  4. tillsätt sist chokladen, sila choklad smeten och låt svalna och spritsa i hälften av choklad krämen i tartelett skalen.

 

 

passion och citron kräm

49g passion puré

25g citronsaft

129g socker

129g ägg

3g gelatin

55g osaltat smör rums temperatur

(några droppar citron essens de hade jag i för jag ville ha lite mer styrka på citron smaken)

 

  1. koka upp purén och citron saften.
  2. vispa ihop ägg och socker och häll i purén. koka upp till 85 grader under ständig vispning.
  3. lägg i gelatinen och till sist smöret.
  4. låt svalna och spritsa i tarteletterna.
 
 
 
 
Italiensk maräng
 
111g äggvita
201g socker
41g vatten
 
  1. vispa upp äggvitorna fluffigt.
  2. koka sedan upp vatten och socker till 121 grader och häll i äggvitan en tun stråle under ständig uppvispning.
  3. sänk farten till medel och låt gå tills marängen har blivit kall.
  4. sprits eller stryk upp marängen på tarteletten och dekorer men valfri dekor,
 
jag tog lite chokad dekorer som vart över från minfödelsedags tårta.

 

 

 

 Mördegen var super god och väldigt bra att fodra formar med. de receptet kommer jag gör fler gånger

:D