Pralin kaka

 

Lite experimenterande i köket i vart de i dag, tanken från början var att jag skulle göra en radiokaka men jag gjorde om den en hel del och tillslut så vart de något helt annat men gott vart de iaf. :)

 De är Amarula ganasch med salta rostade hasselnötter, kanderade apelsin skal, mördegsbotten och choklad glaze toppad med hasselnötter, apelsin och röda vinbär

<3

 


Recept:
24 cm form på längden
 
 
mördegs botten:
  • 130g rumstempurerat smör
  • 81g florsocker
  • 2g salt
  • 44g äggulor
  • 247g mjöl
  • 5g vaniljsocker
  1. Blanda allt till en smidig kakdeg och låt vila i kylen.
  2.  Kavla ut 4 bitar som passar till din form eller mer. Tänk på att mördegen räckte precis till min form så de vart lite att man fick lappa ihop på slutet för att få den sista biten .
  3. Kavla tunna bitar och grädda i 180 grader. I ca 15-20min eller tills du ser att dom har tagit färg.
 
 
 
 
Dekor och fyllning till pralin kakan:
  • rosta ca 150g hasselnötter i 150-200g grader
  1. Grov hacka hasselnötterna och strö över lite salt på
 
  • skal av 2 apelsiner
  1. häl lite socker eller ljus sirap och blanda med apelsinskalen låt dra i ett dygn
  2. och stek dom sen i en stekpanna med hög värme och lite strösocker på men krama ur all vätska först innan du steker dom i stekpannan.
  3. rör omkring tills apelsinskalen har karamelliserat sig och lägg dom på ett bakplåtspapper för att stelna.

 

  • 150g blockchoklad
  1. till pensling av hela kakan

 

 

choklad glaze:

  • 205g grädde
  • 287g vatten
  • 369g socker
  • 123g cacao
  • 16g gelatin

 

  1. koka upp socker, grädde och vatten.
  2. tillsätt sedan cacao och låt koka i 5 minuter låt svalna och häll den över kakan när den har blivit rumstempererad eller till en krämig konsistens. 

 

 

 

Amarula tryffel:

  • 500g ljus choklad
  • 250g grädde
  • 50g smör rumstempurerat
  • 90g Amarula

 

  1. koka upp grädden
  2. och häll den över chokladen. rör om tills att har blandats och tillsätt sedan smöret.
  3. häll i amarulan
 
 
 
 i hopsättning av pralin kakan :
 
klä formen med bakplåtspapper.
häll i lite tryffel och lägg i den första mördegsplatan, sedan varva amarula tryffeln  med hasselnötter och apelsinskal i mellan varje mördegs platta.
pensla hela kaka med blockchoklad ca 150g räcker
häll sedan över choklad glazen, låt stelna och dekorera.