Baktider



Att väga degen är ett bra sätt att veta på ett ungefär hur länge degen ska vara inne i ugnen.

 

  •          Franskbröd 400 g, ca 35-40 minuter.
  •         500 g bröd, ca 45-55 minuter.
  •          750 g bröd, ca 55-60 minuter.
  •          1 000 g bröd, ca 75 minuter för att få en bra skorpa.
  •          Bagetter behöver kortare bak tid än ett  stort bröd, så dem brukar jag baka i ca 25-30 minuter.
  •          Winnerbröd och croissanter, ca 15-16 minuter.
  •         Bullar, från 12 till 20 minuter, beroende på vilken typ det är.
  •          Bröd som bakas i formar, typ kavring och fullkornsbröd, bör man alltid mätta innertemperaturen på.
  •          Flata bröd typer, som hålkakor och tekakor, skall bakas på hög temperatur hela tiden så att det   inte blir torra.
     


Det bästa är att sätta de ny bakade bröden på ett galler så att de får svalna. Man kan också spruta vatten från en t ex blomspruta på brödets yta  så att det krackelerar på ytan, som är väldigt fint på ljusa bröd.