hallon cheesecake

 
 
 
 
 
Var tvungen att pröva Roy Fares recept på hans cheesecake men jag böt ut jordgubbarna mot hallon ist.
mycket god  cheesecake måste jag säja.  rekommenderar den varmt, len och krämig passar bra in som han beskriver den. hög och stor är den också så den känns inte så tråkig som dom andra sheesecakes som blir väldigt låga. men den enda nackdelen med denna goda cheesecake är just att de är väldigt enformig i smaken, man tröttnar väldigt lätt så jag hävde i hallon pure i halva smeten för att få lite mer smaker men nästa gång kommer jag göra halvan med choklad de kommer att passa mycket bättre.
 
 
Recept:
 
Botten:
 
200g digestivekex
28g strösocker
100g smör
 
  1. sätt ugnen på 180 grader.
  2. kör kexen i en matberedare till fina smulor.
  3. tillsätt sedan sockret sen sist de smälta smöret.
  4. fördela i en 22cm i diameter form och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
  5. låt sedan svalna.
 
 
Cheesecake fyllning:
 
900g färskost
255g strösocker
1 vaniljstång
30g mjöl
250g gräddfil
165g ägg
15g äggula
 
 
  1. sätt ugnen på 200 grader, varmluft funktionen. vispa färskost och socker fluffigt.
  2. dela vaniljstången och skrapa ner fröna och mjölet i färskosten.
  3. vispa sedan ca 3-4 min och vänd sedan ner gräddfilen, vänd därefter ner äggen och äggulan ett i taget i smeten.
  4. häll i formen och grädda i 200 grader i 10 min sedan sänk ner till 110 grader utan att öppna luka grädda i ca 55 min.
  5. sedan stäng av ugnen och låt gå på eftervärme i ca 50 min till utan att öppna ungs luckan.
  6. låt svalna, ställ i kyl till morgon dagen så får den stelna ordentligt.
 
 
 
 
hallon gelé:
 
1 1/2 tsk gelatin pulver
200g hallon pure
30g socker
(samt några fina hela hallon)
 
  1. lägg gelatin pulvret i blöt ca 1 1/2 msk vatten och låt stå i 5 min.
  2. värm upp hallon purén och sockret tills de har smält.
  3. tillsätt sedan gelatinet, låt stelna något innan du häller över cheesecaken.
  4. strö ut några hela hallon över cheesecaken och häll över hallon geléet, låt stå någon timme eller 2 tills de har stelnat helt.
 
 
(sedan dekorerade jag runt med vispgrädde. de gick åt ca 5 dl)
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: