Pensling av bröd


 

PENSLING 


Här har du några olika strykningar till alla dina bröd som gör att dom kommer få ett mycket mera attraktiva yttre och ser godare ut.



Limpstrykning

 

  • 10 g potatis mjöl
  • 50 g vatten
  • 200 g vatten

 

  1. Blanda potatismjölet och 50 g vatten tillsammans så att det blir en redning.
  2. Koka sedan upp 200 g vatten, vispa ner redningen och låt koka upp.

 

Man kan använda limpglansen till skånska skållade bröd och till schweiziska weggli. Passar även till söt limpa och vörtbröd mm.




ÄGG STRYKNIG

Vispa upp ägg och lite salt. Pensla alltid vetedeg, kalspaderdeg, wienerbröd, croissanter och briocher med ägg före jäsning och ytterligare en gång före bakning så blir dom vackert glansiga.



VATTEN

Pensla med vatten för att de olika grynen eller föna ska fastna på degen. Mjölk kan också användas för att stryka på degar, och det ger också en bättre färg ett vatten.






SMÖR

Pensla med smör efter bakningen för att förhöja smaken. T ex Krämbullar och Desirée bullar brukar penslas med smör för att socker och kanel ska fastna.




FRYSNING OCH UPPTINING

Frys brödet i plastpåse direkt när den har svalnat och tina det sedan i plastpåsen. Vill du att de frysta bröden ska smaka som nybakade igen kan du bara sätta in brödet i ugnen i ca 8-10 minuter i ca 100 grader. För bullar ca 5 minuter.




Kommentera här: