Hallon och choklad mousse med kisella

 
 
 
 
Här kommer en super god tårta som dom flesta kan tycka om. de är hallon, choklad och kesella mousse i tårtan med en choklad mandelmassa botten och en hallon gelé.  Enkel i smakerna och rolig att göra.
 
betyg:9 av 10
 
 
 
choklad botten
 
300g mandelmassa
125g smör
125g ägg
40g kakao
 
  1. fördela  mandelmassan i små bitar i en bunke.
  2.        blanda i smöret lite i taget i mandelmassan tills allt går ihopp och klumparna försvinner.
  3. tillsätt ett ägg i taget och vispa ner till en jämn smet.
  4. till sist sikta ner kakao.
  5.  
  6. grädda i mitten av ugnen i 170 grader i en 22 cm i diameter form i ca 18-30 min eller tills kakan inte är kladdig i mitten.

 

 

 

Hallon gelé

250g hallon pure
50g socker
11g gelatin
10g citron
 
  1. lägg gelatinet i blöt.
  2. koka upp hallon pure, citron och socker
  3. lägg i gelatinet i och låt smälta. häll i en 19 cm diameter form
 
 
 
 
 
 
choklad mousse
 
112g socker
33g vatten
31g äggula
123g 70% mörk choklad
223g grädde
3g gelatin
 
  1. lägg gelatinet i blöt.
  2. vispa upp grädden lätt och låt den stå i rumstemperatur så länge.
  3. vispa sedan upp äggulorna vit och pösigt.
  4. koka sedan upp vatten och socker till 120 grader häll i den kokande sockerlagen en tun stråle i de upp vispade äggulorna.
  5. tillsätt sedan gelatinet genom att mickar tills den blir rinnig och tillsätt i äggblandningen.
  6. värm sedan upp chokladen till den är helt smält tillsätt den i äggblandnigen.
  7. när choklad smeten och grädden börjar nå nästan samma temperatur så vänd ner lite i taget grädden i choklad smeten
  8. häl i en19 cm diameter form.
  9. låt stå i frys i ca 24 tim
 
 
 
 
 
 
hallon mousse
 
150g hallon pure
31g florsocker
3g gelatin
157g grädde
 
 
  1. lägg gelatinet i vatten.
  2. sikta ner florsockret i purén.
  3. vispa upp grädde löst och låt stå i rumstemperatur tills den har kommit upp i temperatur ca25-30 grader.
  4. mickar gelatinet och häl de i purén.
  5. blanda sedan lie grädde i purén i taget.
  6. häl i en19 cm diameter form,låt stå i frys i ca 24 tim
 
 
 
 
 
 
Kesella mousse
153g socker
40g vatten
76,5g äggvita
255g grädde
9 g gelatin
255g kesella
1 vaniljstång
 
 
  1. gelatinet läggs i blöt.
  2. vispa upp grädden och låt stå ute för att komma upp i temperatur.
  3. äggvitan vispas upp vitt och pösigt.
  4. koka upp vatten och socker 118 grader
  5. häll en tun stråle av sockerlagen i dom uppvispade äggvitorna och vispa på hög nivå.
  6. blanda kesellan och vaniljstången frön med de upp värmda gelatinet.
  7. blanda kesellan med äggvitorna.
  8. och vänta tills kesella blandningen och grädden når nästan samma temperatur, blanda lite i taget av grädden i kesellan.
  9. gjut kesellan runt de övriga mousserna och låt stå i 24 timmar innan de är dags att hälla över glazen.

 

 
 
 
 
 
choklad glaze
 
205g grädde
287g vatten
369g socker
123g kakao
16g gelatin
 
  1. lägg gelatinet i blöt.
  2. koka upp grädde, vatten och socker.
  3. sikta sedan i kakao och koka ytterligare i 5 min tills du ser att smeten börjar tjockna.
  4. häll i gelatinet och rör tills allt har smält.
  5. sila sedan glazen för att få bort alla klumpar.
 
OBS!!! 
använd EJ en visp bara en slickepott och rör försiktigt, eftersom att du kommer vispa upp bubblor i glazen och de mesta kommer inte att försvinna. då kommer du få massor av fula bubblor när du glazar din tårta och man vill ha en spegelblank yta.
och häll över glazen på tårtan när temperaturen är ca30 grader, den är som bäst då.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 

Kommentera här: